Volgens SIDN zijn er waarschijnlijk 964 websites die bekende Nederlandse merknamen misbruiken. Ten opzichte van vorig jaar is dit aantal gestegen met veertig procent; in 2016 waren er volgens de beheerder nog 675 van die phishingwebsites.
Het onderzoek van de de stichting voor het beheer van .nl-domeinnamen richtte zich op het in kaart brengen van zoveel mogelijk domeinnamen die sterk lijken op bekende merknamen. Daaruit bleek dat van alle websites waarvan de domeinnaam lijkt op die van een van de merknamen, vier procent een phishingwebsite is. Vorig jaar lag dat percentage nog op 2,2 procent.
De sector die het vaakst te maken heeft met phisingwebsites, is de luchtvaart. Zo blijkt 10,5 procent van de onderzochte domeinnamen waarin de merknaam van een luchtvaartmaatschappij wordt gebruikt, te leiden naar een phishingwebsite. In de bouwsector lag dit percentage op 9 procent en bij mediabedrijven op 7 procent. Ten opzichte van vorig jaar hebben financiële bedrijven minder vaak te maken met phishingwebsites, al noemt SIDN daarvan geen percentage.
SIDN heeft voor het onderzoek gebruikgemaakt van de zogeheten domeinnaambewakingsservice, een dienst waarmee de beheerder websites voortijdig waarschuwt als er een domeinnaam wordt geregistreerd die sterk lijkt op de al geregistreerde merknaam. Het is dan vooral aan het bedrijf van de merknaam om actie te ondernemen.
Bij dit onderzoek is uitgegaan van de top vijftig van Nederlandse merknamen, die afkomstig is van Branddirectory. Daar staan veelal grote bedrijven in, zoals Shell, ING, Philips, KPN, ASML en Ziggo.
Bron: tweakers.net
25-06-2025
AI in SEO: Wat je vandaag al kunt doen om beter gevonden te worden
SEO anno nu draait om meer dan zoekwoorden. Ontdek hoe AI je helpt om slimmer te scoren in Google – en wat jij daar vandaag al mee kunt doen.
02-06-2025
Domeinnaam registreren? 5 fouten die je beter kunt voorkomen.
Een domeinnaam kiezen lijkt misschien simpel. Maar vergis je niet: het is de basis van je online identiteit.
09-10-2017
Onafgeschermd publiceren WHOIS-gegevens is in strijd met de wet
Het onbeperkt publiekelijk toegankelijk maken van WHOIS-gegevens via internet is een vorm van verwerking van persoonsgegevens waarvoor een wettelijke grondslag mist. Nederlandse registries handelen in strijd met de Nederlandse privacywetgeving door de gegevens te publiceren.